Edsbacka Krog anno 1626

 

Edsbacka Krog är belägen vid den långsträckta Edsviken, invid Edsbergs slottspark.
Här har mat och dryck serverats sedan 1626, i en byggnad rik på historia!

 

Edsbacka Krog

Edsbacka Krog är belägen vid den långsträckta Edsviken i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Restaurangverksamheten här startade redan 1626 då proviantmästaren Henrik Olofsson erhöll ett privilegiebrev av från kung Gustav II Adolf vilket gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka intill den dåvarande landsvägen mellan Stockholm och Uppsala.

Verksamheten här drevs fram till 1872 då man på grund av indraget sprittillstånd och med svikande gästantal till sist tvingades lägga ner. Byggnaden kom därefter att under följande sekel fungera både som folkskola, statarbostäder och fattigstuga. 

På Valborgsmässoaftonen 1983, etthundraelva år efter nedläggningen öppnade stjärnkrögaren Christer Lingström
åter Edsbacka Krog som han drev framgångsrikt under 27 år.

I april 2010 började ett nytt kapitel – Edsbacka Wärdshus slog upp portarna. Denna era varade i tio år men från 2020 har Edsbacka återfått sitt namn Edsbacka Krog och ingår sedan dess i samma koncern som anrika pub och restaurang Engelen i Gamla stan.

Ambitionen för Edsbacka Krog är att bevara den unika atmosfär och miljö som omger Edsbacka och servera klassiska svenska smaker i finaste matlagningstradition.

Varmt välkomna till bords!

“Ambitionen är att driva ett värdshus med god och vällagad mat på fina råvaror.”
Björn och Silvia Johansson, ägare.