Fyra sekler av smaker – och vi har bara börjat
Året är 1626. Landsvägen mellan Stockholm och Uppsala ringlar genom täta skogar och öppna ängar. Vid Edsbacka, intill Edsvikens glittrande vatten, stannar en ryttare. Han överräcker ett kungligt sigill till Henrik Olofsson – ett privilegiebrev från självaste Gustav II Adolf. Med detta föds en krog, en mötesplats, en legend.
Edsbacka Krog blir under seklernas gång ett nav för resande, ett hem för historier, ett bord där både kungar och vägfarare delat bröd och vin. När ångvagnarna senare tar över vägarna tystnar rörelsen. Byggnaden förfaller, men muren viskar fortfarande om skratt, skålar och svunna tider.
1872 blir krogen en skola. Barn springer där serveringspersonalen en gång rört sig. Sedan kommer åren som bostad, som förråd, som något man passerar snarare än minns.
Men så – 1983. En man vid namn Christer Lingström kliver över tröskeln. Han känner historiens puls i väggarna, och han hör en kallelse. Han restaurerar. Återupplivar. Förädlar.
Snart doftar det igen av kalvbräss, havskräftor och smörstekt anklever. Det skålas i Bourgogne och det viskas om mirakel. En stjärna i Guide Michelin. Och sedan – två. Edsbacka blir Nordens mest lysande kulinariska stjärna.
Tiden går. Lingström lämnar. Dörren slås igen.
Men 2025 öppnar den igen. Samma dörr. Samma väggar. Samma själ.
En ny kökschef – men med gamla rötter. Han arbetade här i slutet av 80-talet, när krogen var som mest briljant. Nu är han tillbaka, driven av en dröm: att återskapa det magiska, det anrika, det tidlösa Edsbacka.
Inför sitt 400-årsjubileum reser sig Edsbacka Krog – inte som en kopia av sitt förflutna, utan som en fortsättning på det. Med en meny som hedrar historien, hyllar platsen, och formar framtiden.
Välkommen tillbaka till Edsbacka.