Historieätare

Edsbacka Wärdshus ligger vid den glittrande Edsviken i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Restaurangverksamheten här startade redan 1626 då proviantmästaren Henrik Olofsson fick ett priviliegiebrev av kung Gustav II Adolf vilket gav honom rätt att inrätta ett värdshus vid Edsbacka intill landsvägen mellan Stockholm och Uppsala. Verksamheten här drevs fram till 1872 då man på grund av indraget sprittillstånd och med svikande gästantal till sist tvingades lägga ner.

På Valborgsmässoaftonen 1983, etthundraelva år efter nedläggningen öppnade stjärnkrögaren Christer Lingström åter Edsbacka Krog som han drev framgångsrikt under 27 år.

I april 2010 var det premiär för en ny restaurang att slå upp portarna: Edsbacka Wärdshus. Som namnet antyder bedriver den gastronomiska ägarkvartetten, Patrick Lundstedt, Ulf Barkman, Erik Molinder och Nils Molinder, en mer värdshusbetonad verksamhet än sin föregångare.

Ambitionen är att bevara den unika atmosfär och miljö som omger Edsbacka och servera klassisk husmanskost av hög kvalitet fylld av svenska smaker. Edsbacka Wärdshus är den del av Stockholm Restauranger & Wärdshus AB som verkar för att förvalta det svenska smakarvet och även inbegriper bland annat Wärdshuset Ulla Winbladh, Ångbåtsbryggan, Konstnärsbaren och Stockholm Fisk.